Οικονομία

Ηλεκτρικό ρεύμα: Έξι φορές υψηλότερη η χονδρεμπορική τιμή στην Ελλάδα σε σχέση με τη Γαλλία

Από χθες επανήλθαν οι ακραίες τιμές στις χονδρεμπορικές αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μετά από μια μικρή ανάπαυλα τριών ημερών, με την Ελλάδα να βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τις υψηλότερες τιμές, παρά τη φθινοπωρινή μείωση της ζήτησης λόγω της δροσιάς.

 Συγκεκριμένα, η μέση τιμή της μεγαβατώρας εκτοξεύθηκε στα 138,19 ευρώ, έπειτα από ένα άλμα κοντά στο 70% σε σχέση με την τιμή της Κυριακής, η οποία διαμορφώθηκε στα 124,13 ευρώ. Η τιμή αυτή είναι έξι φορές υψηλότερη από τη Γαλλία, όπου η τιμή της μεγαβατώρας φτάνει μόλις τα 21,91 ευρώ, ενώ είναι πενταπλάσια σε σχέση με τις αγορές της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, που βρίσκονται στα 25,7 ευρώ.

Η ελληνική αγορά ενέργειας σημειώνει επίσης σημαντική διαφορά με τη Γερμανία, όπου η τιμή της μεγαβατώρας είναι 50 ευρώ χαμηλότερη, και με την Ιταλία, που παραδοσιακά έχει υψηλότερες τιμές, ωστόσο η τιμή της είναι σχεδόν 24 ευρώ χαμηλότερη από την ελληνική. Οι περισσότερες αγορές της Κεντρικής Ευρώπης κινούνται γύρω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ μόνο η Αλβανία με 168,65 ευρώ και η Ιρλανδία με 138,57 ευρώ καταγράφουν τιμές υψηλότερες από την Ελλάδα.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ανησυχία, καθώς οι αυξημένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζουν άμεσα τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, αυξάνοντας το κόστος ζωής και τις λειτουργικές δαπάνες σε μια περίοδο που η οικονομική ανάκαμψη είναι καίρια. Παράλληλα, οι μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές υποδηλώνουν την αστάθεια των ενεργειακών αγορών, που παραμένουν ευάλωτες σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι διακυμάνσεις στις τιμές των καυσίμων και οι γεωπολιτικές εξελίξεις.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα καταγράφει υψηλότερες τιμές από χώρες όπως η Ιταλία υποδηλώνει δομικά προβλήματα στην εγχώρια αγορά ενέργειας, πιθανώς λόγω ελλείψεων ή έλλειψης επαρκούς ανταγωνισμού, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της χώρας στην ευρωπαϊκή οικονομία. Αν συνεχιστούν οι υψηλές τιμές, ενδέχεται να δημιουργηθούν νέες πιέσεις για κρατική παρέμβαση, γεγονός που θα μπορούσε να επιβαρύνει περαιτέρω τον κρατικό προϋπολογισμό.

dnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button