Αγροτικά

Από 16 Οκτωβρίου 70% έως 85% οι προκαταβολές κοινοτικών ενισχύσεων μέσω της νέας ΚΑΠ

Την δυνατότητα να καταβάλουν, από τις 16 του επόμενου Οκτωβρίου, προκαταβολές του 1ου Πυλώνα των άμεσων ενισχύσεων, της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, έως 70% και αντίστοιχα προκαταβολές κονδυλίων του 2ου Πυλώνα της αγροτικής ανάπτυξης έως 85%, έδωσε στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το αιτιολογικό των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.

Αναλυτικότερα, σε σχετική ανακοίνωση, που δόθηκε στην δημοσιότητα με ημερομηνία 13 Σεπτεμβρίου 2024, αναφέρονται τα εξής:

«Η Επιτροπή εξουσιοδότησε σήμερα τα κράτη μέλη της ΕΕ να καταβάλλουν υψηλότερες προκαταβολές κονδυλίων της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ) στους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλοί εξ αυτών. Υπό την προϋπόθεση ότι τα κράτη μέλη κάνουν χρήση της εν λόγω άδειας, οι γεωργοί θα μπορούν να λαμβάνουν έως και το 70% των άμεσων ενισχύσεων τους από τις 16 Οκτωβρίου, σε σύγκριση με το 50% επί του παρόντος. Ομοίως, οι προκαταβολές για παρεμβάσεις με βάση την έκταση και τα ζώα στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης μπορούν να αυξηθούν έως και κατά 85%, αντί του συνήθους 75%.

Οι γεωργοί της ΕΕ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, ιδίως λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων που είχαν αντίκτυπο στις αποδόσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς και των υψηλών επιτοκίων στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές και των υψηλών τιμών των γεωργικών εισροών και βασικών εμπορευμάτων. Για να ανταποκριθούν σε αυτές τις προκλήσεις και σύμφωνα με τους θεμελιώδεις στόχους της ΚΓΠ για την παροχή οικονομικού διχτυού ασφαλείας για τους γεωργούς της ΕΕ, ορισμένα κράτη μέλη ζήτησαν την έγκριση αυτή.

Η Επιτροπή έλαβε ταχέως μέτρα για την παροχή αυτής της αναγκαίας στήριξης στους γεωργούς της ΕΕ, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια δικαίου για τα κράτη μέλη. Εκτός από διάφορα μέτρα που προσέφεραν μεγαλύτερη ευελιξία για τους γεωργούς και τις εθνικές διοικήσεις που ελήφθησαν στις αρχές του τρέχοντος έτους, η Επιτροπή διένειμε επίσης μέρος του γεωργικού αποθέματος σε γεωργούς ορισμένων κρατών μελών που αντιμετώπισαν σημαντικές δυσκολίες λόγω εξαιρετικών καιρικών συνθηκών».

agro24.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button