Τεχνολογία

iPhone 16: Φουτουριστικά χαρακτηριστικά με ΑΙ και ανανεωμένες κάμερες – Όσα γνωρίζουμε

Μερικές ημέρες μάς χωρίζουν από την επίσημη παρουσίαση των iPhone 16 της Apple, τα οποία αναμένεται να έχουν καινούργια χαρακτηριστικά, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι εξελιγμένες κάμερες.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Mashable, δεν αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στα μεγέθη των οθονών αλλά, σύμφωνα με τον αξιόπιστο leaker «Unknownz21», τα μεγαλύτερα μοντέλα iPhone 16 θα είναι λίγο πιο δύσχρηστα στα χέρια σας. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το iPhone 16 Pro θα διαθέτει οθόνη 6,3 ιντσών, ενώ το iPhone 16 Pro Max θα διαθέτει πάνελ 6,9 ιντσών. Τα άλλα δύο μοντέλα θα έχουν τα ίδια μεγέθη οθόνης με τους προκατόχους τους – 6,1 ίντσες το iPhone 16 και 6,7 ίντσες το iPhone 16 Plus.

Τα iPhone 16 και iPhone 16 Plus θα συνεχίσουν να διαθέτουν οθόνες με ρυθμό ανανέωσης 60Hz. Αυτό είναι λίγο απογοητευτικό, λαμβάνοντας υπόψη ότι άλλα τηλέφωνα στην αγορά διαθέτουν τουλάχιστον οθόνες 90Hz, κάνοντας την πλοήγηση πιο ομαλή, ζωηρή και απρόσκοπτη. Ακόμα, σύμφωνα με το MacRumors, το iPhone 16 Pro φέρεται να έχει 20% πιο φωτεινή οθόνη για περιεχόμενο SDR. Με άλλα λόγια, το iPhone 16 Pro φέρεται να εκπέμπει φωτεινότητα έως και 1.200 nits.

Επίσης, το iPhone 16 φέρεται να έχει λεπτότερα bezels. Η Apple φέρεται να χρησιμοποιεί κάτι που ονομάζεται τεχνολογία Border Reduction Structure (BRS), η οποία μειώνει το εσωτερικό αποτύπωμα των κυκλωμάτων στο εσωτερικό, επιτρέποντας λεπτότερα bezels και χωρίς να θυσιάζει τίποτα σημαντικές πτυχές όπως η απόδοση της οθόνης, για παράδειγμα. Ως εκ τούτου, το iPhone 16 Pro αναμένεται να έχει bezels πάχους μόλις 1,2 mm και το iPhone 16 Pro Max να έχει bezels πάχους 1,15 mm.

Μια αναφορά από το MacRumors υποστηρίζει ότι κάθε μοντέλο της σειράς iPhone 16 θα διαθέτει Action Button – όχι μόνο οι εκδόσεις iPhone 15 Pro. Το Action Button των μοντέλων iPhone 15 Pro της τρέχουσας γενιάς μπορεί να προγραμματιστεί για την εκκίνηση μιας σειράς εφαρμογών και λειτουργιών – όπως o φακός, η κάμερα μεταξύ άλλων – καθώς και μια σειρά από λειτουργίες προσβασιμότητας. Όταν κυκλοφορήσει το iPhone 16, ωστόσο, η φημολογία αναφέρει ότι η Apple θα προσθέσει περισσότερες λειτουργίες στο Action Button.

Ενώ το MacRumors και το The Information συμφωνούν ότι η Apple δοκιμάζει ένα Capture Button στο iPhone 16, και οι δύο δεν συμφωνούν ως προς το αν πρόκειται για μηχανικό ή όχι κουμπί. Πάντως, το νέο κουμπί φέρεται να υπάρχει σε όλα τα μοντέλα iPhone 16.

Τα χρώματα και οι κάμερες των iPhone 16

Σύμφωνα με μια διαρροή που δημοσιεύτηκε στο X, το iPhone 16 θα διατίθεται σε πέντε χρώματα: λευκό, μαύρο, μπλε, πράσινο και ροζ. Το iPhone 16 Pro, από την άλλη πλευρά, αναμένεται να προσφέρει έναν χάλκινο χρωματισμό, σύμφωνα με μια διαρροή στο Weibo, αντικαθιστώντας έτσι το χρώμα Blue Titanium που υπήρχε για το iPhone 15 Pro. Ως εκ τούτου, το νέο χρώμα για τα iPhone 16 Pro και για τα iPhone 16 Pro Max φέρεται να ονομάζεται «Desert Titanium».

Όσον αφορά στις κάμερες, το iPhone 16 Pro Max αποκτά την αναβαθμισμένη εκδοχή του αισθητήρα Sony IMX803. Αυτό σημαίνει ότι ο ευρυγώνιος φακός του iPhone 16 Pro Max θα έχει μεγαλύτερο μέγεθος αισθητήρα, επιτρέποντας μεγαλύτερη συλλογή φωτός για καλύτερες φωτογραφίες και βίντεο σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Ακόμα, τα μοντέλα iPhone 16 Pro και iPhone 16 Pro Max θα διαθέτουν μια υπερευρυγώνια κάμερα 48MP. Ως εκ τούτου, η απόδοση της κάμερας σε περιβάλλοντα με χαμηλό φωτισμό θα βελτιωθεί. Υπενθυμίζεται ότι τα μοντέλα iPhone 15 Pro διαθέτουν μια υπερμεγέθη κάμερα 12MP. Η ultrawide κάμερα είναι ιδανική για τη λήψη φωτογραφιών τοπίου, επιτρέποντάς σας να απαθανατίσετε περισσότερα τοπία. Ωστόσο, σε σύγκριση με την κύρια κάμερα, ο φακός ultrawide τείνει να προσφέρει μια μικρή πτώση στην ευκρίνεια και την ευκρίνεια. Αν αυτή η φήμη αποδειχθεί αληθινή, η νέα υπερμεγέθης κάμερα 48 MP μπορεί να βελτιώσει αυτό το μικρό ελάττωμα.

Σχετικά με τα iPhone 16 και iPhone 16 Plus, η Apple αναδιάταξε τις οπίσθιες κάμερες, τοποθετώντας τες κάθετα και όχι διαγώνια. Επιπλέον, όπως αναφέρει το «Apple Insider», η ultrawide κάμερα του iPhone 16 θα αποκτήσει βελτιωμένο διάφραγμα (αναβαθμισμένο από f/2.4 σε f/2.2), επιτρέποντας καλύτερη λήψη σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Η τεχνητή νοημοσύνη στα iPhone 16

Η Apple, τον περασμένο Ιούνιο, ανακοίνωσε το Apple Intelligence στο WWDC 2024, που είναι μια νέα σειρά λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης για το iPhone, τον Mac και άλλα προϊόντα της αμερικανικής εταιρείας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «The Verge», μέσα στο έτος η Apple θα κυκλοφορήσει μια πιο διαλογική Siri, προσαρμοσμένα emoji βασισμένα στην τεχνητή νοημοσύνη (Genmoji), αλλά και το GPT-4o επιτρέποντας, έτσι, στη Siri να στραφεί στο chatbot της OpenAI όταν δεν μπορεί να χειριστεί αυτό που της ζητάτε.

Η εταιρεία που κάποτε αρνιόταν να χρησιμοποιήσει τον όρο «τεχνητή νοημοσύνη» όταν μιλούσε για τα χαρακτηριστικά μηχανικής μάθησης που διαθέτει, τώρα, απ’ όσο μπορούμε να πούμε, φτάνει σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά που έχουν αναπτύξει η Google, η Microsoft και άλλες εταιρείες τον τελευταίο χρόνο. Μάλιστα, η Apple λέει ότι τα χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης θα είναι διαθέσιμα μόνο στα iPhone 15 Pro και 15 Pro Max και στα iPad ή Mac με τσιπ M1 ή νεότερα, και μόνο όταν η γλώσσα τους είναι ρυθμισμένη στα Αγγλικά. Τα χαρακτηριστικά θα αρχίσουν να κυκλοφορούν αυτό το φθινόπωρο στα iOS 18, iPadOS 18 και macOS Sequoia.

Siri

Η Apple δήλωσε ότι οι λειτουργίες της τεχνητής νοημοσύνης θα εκτελούν ενέργειες μεταξύ εφαρμογών, καθώς και θα διαχειρίζονται ειδοποιήσεις, θα γράφουν αυτόματα πράγματα για εσάς και θα συνοψίζουν κείμενο σ’ ένα e-mail, αλλά και σε άλλες εφαρμογές. Όπως και με άλλα ενσωματωμένα εργαλεία γραφής βασισμένα στην τεχνητή νοημοσύνη, μπορείτε να αλλάξετε τον τόνο σε κάτι που γράφετε με μια προτροπή. Η εταιρεία αναφέρει, επίσης, ότι οι λειτουργίες αυτές μπορούν να παραπέμπουν σε μια εφαρμογή για να εκτελέσουν μια ενέργεια σε μια άλλη (π.χ. να ζητήσετε στη Siri να αναπαράγει ένα podcast που σας έστειλε ο συνεργάτης σας).

Όταν επικαλείστε τη Siri, η Apple λέει ότι έχει «επίγνωση της οθόνης», που σημαίνει ότι μπορεί να καταλάβει τι ζητάτε και «να αναλάβει δράση με το περιεχόμενο των χρηστών σε περισσότερες εφαρμογές με την πάροδο του χρόνου». Η Apple λέει ότι αυτό θα λειτουργεί τόσο σε εφαρμογές της αμερικανικής εταιρείας όσο και σε εφαρμογές τρίτων. Μάλιστα, θα μπορείτε να πληκτρολογείτε στη Siri, όχι μόνο να μιλάτε.

Προστασία των δεδομένων

Φυσικά, πρόκειται για την Apple, οπότε προέχει η προστασία της ιδιωτικής ζωής. Η εταιρεία λέει ότι πολλές λειτουργίες θα λειτουργούν στη συσκευή, όπου αυτό είναι εφικτό. Ωστόσο, όταν ζητάτε κάτι πιο περίπλοκο, η συσκευή σας – είτε πρόκειται για iPhone, για Mac ή για iPad – θα κάνει μια κλήση για να μεταφέρει αυτόματα το αίτημα στο cloud.

Η Apple λέει ότι χρησιμοποιεί «Private Cloud Compute». Τα μοντέλα που επεξεργάζονται τα πιο περίπλοκα αιτήματα είναι διακομιστές της Apple Silicon και η εταιρεία λέει ότι δεν θα αποθηκεύει ποτέ ή δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας στους διακομιστές της. Επίσης, η Apple υποστηρίζει ότι θα αφήσει ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες να επιθεωρήσουν τον κώδικα που εκτελείται στους διακομιστές της «για να επαληθεύσουν την ιδιωτικότητα».

Genmoji και νέες δυνατότητες για τις Φωτογραφίες

Η Apple κυκλοφορεί τα Genmoji, μια νέα λειτουργία που θα δημιουργεί αντιδράσεις που μοιάζουν με emoji on the fly, έτσι ώστε όταν δεν μπορείτε να βρείτε αυτό που θέλετε, να μπορείτε απλά να το δημιουργήσετε για εσάς χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη. Ομοίως, μια νέα λειτουργία δημιουργίας εικόνων έρχεται στο iOS 18, που ονομάζεται Image Playground. Η λειτουργία διατίθεται σε διάφορες εφαρμογές, αλλά έχει και τη δική της εφαρμογή με το ίδιο όνομα. Θα επιτρέπει, επίσης, στους προγραμματιστές να έχουν πρόσβαση σε ένα API για να συμπεριλάβουν το Image Playground στις συσκευές τους.

Επιπλέον, η Apple φέρνει την τεχνητή νοημοσύνη στην εφαρμογή των Φωτογραφιών. Μπορείτε ήδη να αναζητήσετε αντικείμενα που απεικονίζονται στη βιβλιοθήκη σας, αλλά η Apple ανακοίνωσε ότι βελτιώνει τον τρόπο, ώστε να μπορείτε να αναζητήσετε πράγματα όπως ένα άτομο που κάνει ρόδα. Επίσης, πρόσθεσε λειτουργίες παρόμοιες με το Magic Eraser της Google, όπως η δυνατότητα διαγραφής ενός προσώπου από μια φωτογραφία.

ChatGPT

Το ChatGPT, το οποίο τροφοδοτείται από το GPT-4o, θα έρθει στο iOS, στο macOS και στο iPadOS μέσα στο έτος. Έτσι, επιβεβαιώθηκαν οι προηγούμενες αναφορές για τη συνεργασία της OpenAI με την Apple. Πρόκειται, επί της ουσίας, για ένα chatbot, στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί η Siri όταν δεν είναι σε θέση να κάνει αυτό που της ζητάτε. Όταν το κάνει αυτό, θα ζητάει την άδειά σας πριν στείλει ερωτήσεις, έγγραφα ή φωτογραφίες στο ChatGPT και ότι, αφού απαντήσει, η Siri θα σας παρουσιάζει τις απαντήσεις του. Η Apple δήλωσε ότι αρχίζει με το καλύτερο chatbot, αλλά ότι θα υποστηρίξει και άλλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης στην πορεία.

Η εταιρεία αναφέρει, επίσης, ότι το ChatGPT θα είναι διαθέσιμο για χρήση στα εργαλεία γραφής τεχνητής νοημοσύνης σε όλο το σύστημα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία εικόνων και ότι αποκρύπτει τις διευθύνσεις IP. Το OpenAI δεν θα αποθηκεύει ούτε τα αιτήματα των χρηστών, όπως τόνισε η Apple. Τέλος, ενώ δεν θα χρειαστεί να δημιουργήσετε λογαριασμό ή να πληρώσετε για το ChatGPT, η Apple λέει ότι οι συνδρομητές μπορούν να συνδέσουν τους λογαριασμούς τους για να χρησιμοποιούν επί πληρωμή λειτουργίες μέσα στις ενσωματωμένες ενσωματώσεις.

Ο επεξεργαστής και η μπαταρία των iPhone 16

Βέβαια, ολόκληρη η σειρά των iPhone 16 θα αποκτήσει τον επεξεργαστ΄ή A18. Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα η Apple να χρησιμοποιήσει μια ονομασία τύπου «Pro» για να διαφοροποιήσει τα απλά μοντέλα από τα Pro (π.χ. A18 chip και A18 Pro). Τα μοντέλα iPhone 16 Pro θα υποστηρίζουν, επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, Wi-Fi 7, καθώς τα σημερινά μοντέλα υποστηρίζουν WiFi 6E. Το Wi-Fi 7 θα προσφέρει μεγαλύτερες ταχύτητες μεταφοράς που θα ξεπερνούν τα 40 Gbps, τετραπλασιάζοντας αυτό που μπορεί να κάνει το WiFi 6E. Επίσης, στη νέα σειρά των iPhone 16 αναμένεται να υπάρχει – πέρα από τις ήδη δεδομένες επιλογές – και χωρητικότητα μνήμης 2TB.

Αναφορικά με την μπαταρία, όλα τα μοντέλα της σειράς iPhone 16 θα έχουν κάποιου είδους αύξηση από 2% έως 6%, εκτός από το iPhone 16 Plus, το οποίο φέρεται να έχει μείωση σχεδόν 9% σε σύγκριση με το iPhone 15 Plus. Λάβετε υπόψη ότι η αύξηση του μεγέθους της μπαταρίας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η συσκευή θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Έτσι, με την ίδια λογική, η μείωση του μεγέθους της μπαταρίας δεν οδηγεί απαραιτήτως σε μικρότερους χρόνους λειτουργίας. Υπάρχουν και άλλες πτυχές που παίζουν ρόλο – η αποδοτικότητα της οθόνης, για παράδειγμα. Επομένως, δεν θα γνωρίζουμε με βεβαιότητα πώς επηρεάζεται η διάρκεια ζωής της μπαταρίας μέχρι να πάρουμε τα τηλέφωνα στα χέρια μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χωρητικότητα της μπαταρίας στη σειρά iPhone 16 θα είναι η εξής:

  • iPhone 16: 3.561mAh
  • iPhone 16 Plus: 4.006mAh
  • iPhone 16 Pro: 3.355mAh
  • iPhone 16 Pro Max: 4.676mAh

Η παρουσίαση των iPhone 16 στις 9 Σεπτεμβρίου

Επισημαίνεται ότι η Apple ανακοίνωσε την ημερομηνία της επόμενης μεγάλης εκδήλωσής της, του λεγόμενου Apple Event 2024, κατά την οποία αναμένεται να παρουσιαστούν επίσημα τα iPhone 16. Έτσι, λοιπόν, τα νέα προϊόντα της αμερικανικής εταιρείας θα κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στις 9 Σεπτεμβρίου, στις 20:00 (ώρα Ελλάδας).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το «The Verge», το Apple Event 2024 έχει το σλόγκαν «It’s Glowtime» και θα πραγματοποιηθεί στο «Steve Jobs Theater» στο Apple Park. ΗΗ μεγάλη αλλαγή στα iPhone 16 και 16 Plus αναμένεται να είναι η μετάβαση σε ένα κάθετα ευθυγραμμισμένο σύστημα κάμερας στο πίσω μέρος. Ακόμα, τα τηλέφωνα iPhone 16 Pro και 16 Pro Max ενδέχεται να αποκτήσουν μεγαλύτερες οθόνες, αλλά φημολογείται ότι θα διατηρήσουν τη γνωστή διάταξη τριών καμερών της Apple. Αυτά τα τηλέφωνα θα μπορούσαν, επίσης, να κυκλοφορήσουν σε ένα νέο χάλκινο χρώμα.

Πάντως, και τα τέσσερα μοντέλα της σειράς iPhone 16 αναμένεται να διαθέτουν το Action Button, το οποίο υπήρχε αποκλειστικά στη σειρά Pro με το iPhone 15. Τα νέα iPhone της Apple μπορεί, επίσης, να έχουν ένα νέο κουμπί αφιερωμένο στη λήψη φωτογραφιών και βίντεο, αλλά δεν είναι σαφές αν αυτό θα είναι αποκλειστικό χαρακτηριστικό της σειράς Pro ή θα είναι διαθέσιμο και σε όλα τα μοντέλα της σειράς iPhone 16.

Η τεχνητή νοημοσύνη και τα χαρακτηριστικά Apple Intelligence της εταιρείας πιθανότατα θα αποτελέσουν μεγάλο μέρος του Apple Event 2024. Αυτή τη στιγμή, τα μόνα iPhone που υποστηρίζουν το Apple Intelligence είναι τα iPhone 15 Pro και 15 Pro Max, αλλά φημολογείται ότι ολόκληρη η σειρά iPhone 16 θα μπορεί να χρησιμοποιεί το Apple Intelligence. Η αμερικανική εταιρεία φημολογείται, επίσης, ότι θα λανσάρει το Apple Watch Series 10 και δύο εκδόσεις των νέων AirPods κατά την εκδήλωση Apple Event 2024.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button