Site icon Γαργαλιάνοι Online – Οι ειδήσεις και τα νέα της Τριφυλιας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου στην ώρα τους!

Χαμόγελα στην Τριφυλία για τις εξαγωγές καρπουζιών και αγγουριών

Μια εξαιρετική χρονιά χαρακτηρίζει τις εξαγωγές καρπουζιών τόσο στα όψιμα όσο και στα καλοκαιρινά, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ypaithros.gr ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος. Όπως εξήγησε, οι εξαγωγές πήγαν πολύ καλά και για τα αγγούρια, αν και παρουσιάστηκαν διακυμάνσεις στις τιμές. «Τα όψιμα είχαν πολύ καλές τιμές, καθώς ήταν δυσεύρετα και η τιμή τους το καλοκαίρι εκτοξεύθηκε στα 30-35 λεπτά. Τους τελευταίους δύο μήνες, η τιμή των αγγουριών έχει σκαρφαλώσει στο 1 ευρώ στις λαϊκές αγορές», σημείωσε. Ωστόσο, ο ίδιος επεσήμανε ότι «οι αποδόσεις δεν είναι πολύ μεγάλες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και η δεύτερη καλλιέργεια έδωσε 12-15 τόνους το στρέμμα, όταν η πρώτη έφτασε τους 23 τόνους το στρέμμα».

Ντομάτες

Για τις ντομάτες, ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε ότι ένα μέρος είχε προσβληθεί από τον ιό του κίτρινου καρουλιάσματος. Ο ιός έκανε την εμφάνισή του μετά το 2007 στα θερμοκήπια της Τριφυλίας και σε ορισμένες καλλιέργειες έχει προκαλέσει μέχρι και ολοκληρωτική καταστροφή. Τα φυτά ντομάτας που έχουν προσβληθεί από την ίωση του κίτρινου καρουλιάσματος των φύλλων εμφανίζουν μειωμένη ανάπτυξη (νανισμό) και φύλλα μικρά, κατσαρωμένα με περισσότερο ή λιγότερο αποχρωματισμένη περιφέρεια (χλώρωση).

Η ΔΑΟΚ έχει ενημερώσει τόσο την περιφέρεια όσο και τον ΕΛΓΑ, σε μία εποχή που όλοι είχαν στραμμένη την προσοχή τους στον ιό της καστανής ρυτίδωσης. Αναφερόμενος στις εξαγωγές, ο κ. Παρασκευόπουλος δήλωσε ότι «με μία καλύτερη οργάνωση και προγραμματισμό, μπορούμε να κρατήσουμε τις εξαγωγές μας στο εξωτερικό».

Exit mobile version