Site icon Γαργαλιάνοι Online – Οι ειδήσεις και τα νέα της Τριφυλιας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου στην ώρα τους!

20 συλλήψεις ανηλίκων τον Σεπτέμβριο στην Μεσσηνία

Πάνω από 20 ανήλικοι έχουν συλληφθεί στη Μεσσηνία μόνο το Σεπτέμβριο για διάφορα αδικήματα, άλλα απλά και άλλα πολύ σοβαρότερα, όπως κατοχή ναρκωτικών και διακεκριμένες κλοπές.

 

Το περασμένο Σάββατο δε, συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι Καλαματιανοί, οι οποίοι απείλησαν, εξύβρισαν και χτύπησαν 15χρονο στο κέντρο της Καλαμάτας. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, όπως και στην περίπτωση του Σαββάτου, συνελήφθησαν και οι γονείς των ανηλίκων για παραμέληση εποπτείας τους.

Χθες, κατά την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε αυστηροποίηση των ποινών για την παραμέληση ανηλίκων στη σκιά της έξαρσης της παραβατικότητας μέσα κι έξω από τα σχολεία.

Τέσσερις συλλήψεις το Σαββατοκύριακο
Μόνο το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε συνελήφθησαν στη Μεσσηνία τέσσερις ανήλικοι.

Νέο περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε την Παρασκευή το βράδυ στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στην Καλαμάτα.

Περίπου στις 11.30 το βράδυ ένας 15χρονος, ένας 17χρονος και ένας 14χρονος επιτέθηκαν σε 15χρονο στο προαύλιο της εκκλησίας. Τον εξύβρισαν, τον απείλησαν και ένας από αυτούς του κατέφερε δυο χαστούκια, ενώ ένας άλλος τον έσπρωξε.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε από τους γονείς του 15χρονου η Αστυνομία, ενώ την ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

Από βιντεοληπτικό υλικό και μαρτυρίες, οι τρεις ανήλικοι ταυτοποιήθηκαν, εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν το βράδυ του Σαββάτου στην Καλαμάτα. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για απλή σωματική βλάβη, εξύβριση και απειλή.

Την ίδια στιγμή συνελήφθησαν και οι γονείς των ανηλίκων (ένας 42χρονος, ένας 45χρονος και μια 43χρονη) και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παραμέληση της εποπτείας ανηλίκου.

Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, ενώ όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή εισαγγελέα.

Επίσης, το απόγευμα της Κυριακής στο χωριό Σπηλιά του Δήμου Τριφυλίας, από αστυνομικούς του τμήματος Τριφυλίας, συνελήφθη ένας 16χρονος, γιατί κατελήφθη να οδηγεί δίκυκλη μοτοσικλέτα στερούμενος αδείας ικανότητας οδηγήσεως. Για την ίδια υπόθεση συνελήφθη και ο 69χρονος πατέρας του, για παραμέληση της εποπτείας του.

Αυστηροποίηση μέτρων
Τα περιστατικά παραβατικότητας και βίας ανηλίκων έχουν αρχίσει να παίρνουν πολύ ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Στη Μεσσηνία, μόνο το Σεπτέμβριο συνελήφθησαν πάνω από 20 ανήλικοι για διάφορα αδικήματα, ενώ πολλές ήταν και οι συλλήψεις νεαρών που μόλις είχαν κλείσει τα 18 και απλώς δε θεωρούνται ανήλικοι.

Το θέμα έθιξε, προαναγγέλλοντας μέτρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. «Μας έχει απασχολήσει όλους πολύ το ζήτημα της ανήλικης παραβατικότητας και πιστεύω ότι στις παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα έχουμε δείξει καλά αντανακλαστικά», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα των ημερών. «Οι αλλαγές που θα εισηγηθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως η αυστηρότερη ποινική μεταχείριση της οπλοκατοχής στους νέους, η φυλάκιση όσων υποπίπτουν στην ίδια επαναλαμβανόμενη αξιόποινη πράξη, και βέβαια τέλος μπαίνει στην απαλλαγή των κατηγορουμένων όταν επιστρέφουν κλοπιμαία. Αυτό ήταν ένα ευνοϊκό μέτρο, το οποίο φάνηκε κάποιοι να εκμεταλλεύονται για να συνεχίζουν τη δράση τους. Αυτή η συμπεριφορά θα λειτουργεί πλέον ως απλό ελαφρυντικό» σημειώθηκε.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το ζήτημα της παραβατικότητας είναι εξαιρετικά σύνθετο και αφορά πρωτίστως στις οικογένειες: «Το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει σε καμιά περίπτωση την οικογένεια ως το βασικό πυρήνα ανατροφής των παιδιών, όμως έχουμε δυνατότητες να αυστηροποιήσουμε τις ποινές, και τα ζητήματα που αφορούν στην παραμέληση των ανηλίκων.

Και βέβαια, θα μας απασχολήσουν πολύ στο μέλλον -όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη συνολικά, είχα την ευκαιρία να μιλήσω και γι’ αυτό στον ΟΗΕ- τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, το πώς συνδέεται η ψηφιακή με την πραγματική βία και πώς το bullying αποκτά πια και ένα ξεκάθαρο ψηφιακό αποτύπωμα, αλλά και ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ μεγάλη κρίση, παγκόσμια κρίση, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, και θεωρώ δεδομένο ότι θα υπάρξει ανάγκη κανονιστικής παρέμβασης, κατά πάσα πιθανότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε το ζήτημα αυτό να αρχίσει να αντιμετωπίζεται στη ρίζα του.

Μέχρι να γίνουν, όμως, όλα αυτά εμείς έχουμε μια υποχρέωση να προστατεύσουμε τα παιδιά, τους εφήβους μας, ειδικά αυτά τα οποία είναι θύματα τέτοιων συμπεριφορών.

Θέλω να θυμίσω ότι η πρωτοβουλία “Stop Bullying”, η οποία αφορά -τονίζω- το σχολικό περιβάλλον, έχει ήδη αγκαλιαστεί από τις σχολικές κοινωνίες και έχει δώσει κάποια πρώτα θετικά, πολύ σημαντικά αποτελέσματα, κυρίως δίνοντας τη σιγουριά και την ασφάλεια στα παιδιά να μπορούν να μιλήσουν και να καταγγείλουν τέτοια περιστατικά, τα οποία βεβαίως σε πρώτη φάση πρέπει να μπορούμε να τα διαχειριζόμαστε διακριτικά μέσα στο σχολικό περιβάλλον.

Όμως, τώρα η μεγάλη πρωτοβουλία είναι αυτή η ιδέα ενός νέου, δε θέλω να το ονομάσω “panic button”, θα πρέπει να βρούμε έναν άλλον όρο, αλλά μία νέα εφαρμογή που θα ονομάσουμε “Safe Youth”, έτσι ώστε να μπορεί αυτόματα ένας έφηβος, εκτός σχολικού περιβάλλοντος, ένα παιδί, να μπορεί να ειδοποιεί την Αστυνομία αν αισθάνεται ότι για οποιονδήποτε λόγο κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα.

Νομίζω ότι θα είμαστε πολύ σύντομα έτοιμοι να παρουσιάσουμε και να θέσουμε σε λειτουργία αυτή τη νέα εφαρμογή».ΠΗΓΗ “Θάρρος”

Exit mobile version