ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εαρινή Συνάντηση Τομέα CIOFF® Νότιας Ευρώπης, Κυπαρισσία Ελλάδα 26-20 Μαΐου 2022
Υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού
Την Δευτέρα 30 Μαΐου 2022, ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία οι τετραήμερες εργασίες της Εαρινής Συνάντησης του Τομέα CIOFF® Νότιας Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στην Κυπαρισσία και τον Δήμο Τριφυλίας κατά το διάστημα από 26 έως 30 Μαΐου 2022 και τελούσε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
Σε αυτή την Συνάντηση, συμμετείχαν 70 σύνεδροι από 16 χώρες του Τομέα CIOFF® Νότιας Ευρώπης, οι οποίοι συζήτησαν ενδιαφέροντα θέματα και έλαβαν σημαντικές αποφάσεις για τον διεθνή CIOFF®. Επιπλέον, συζητήθηκαν μελλοντικές διοργανώσεις και δράσεις του Τομέα Νότιας Ευρώπης, με κύρια την διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών στην Κέρκυρα τον Σεπτέμβριο του 2023, όπως επίσης πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις και δράσεις της Νεολαίας του Τομέα. Οι συνεδριάσεις έλαβαν χώρα στο ξενοδοχείο «MESSINA RESORT» στο Καλό Νερό Κυπαρισσίας όπου φιλοξενούνταν οι σύνεδροι, ενώ οι δράσεις της Νεολαίας πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα Αλέκος Παπαδόπουλος στην Κυπαρισσία.
Κατά την πρώτη ημέρα συνεδριάσεων, την Παρασκευή 27-05-2022, οι σύνεδροι επισκέφθηκαν αρχικά την Άνω Πόλη και το Λαογραφικό Μουσείο της Κυπαρισσίας όπου ξεναγήθηκαν από την Εικαστική Επιμελήτρια κ. Ίρις Κρητικού στην έκθεση «Ξόμπλια, πλουμίδια & στολίδια», με έργα εμπνευσμένα από την ενδυματολογική συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και εμπλουτισμένη με πολύτιμα αντικείμενα από το Ε.Ι.Μ. Στην έξοδο των συνέδρων από το Λαογραφικό Μουσείο τους προσφέρθηκε κέρασμα από τον Μ.Ε.Σ.Κ. Εν συνεχεία, μετέβησαν το Πάρκο Βλαχέρνας στα Φιλιατρά όπου τους καλωσόρισε η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπρόοδων Φιλιατρών και ακολούθως πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή των συνέδρων από τον Δήμαρχο Τριφυλίας κ. Γιώργο Λεβεντάκη. Χαιρετισμό απηύθυναν η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κυρία Άννα Καλογεροπούλου, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος CIOFF® κύριος Κώστας Ιωαννίδης και η Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπρόοδων Φιλιατρών κυρία Παρασκευή Παντελάκη. Αμέσως μετά, παρουσιάστηκε στους συμμετέχοντες παραδοσιακό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από το Λύκειο Ελληνίδων Πάτρας, με χορούς από την Κέρκυρα και τις Κυκλάδες και τον Σύλλογο Φιλοπρόοδων Φιλιατρών, με χορούς από την Μεσσηνία. Στον ίδιο χώρο είχαν αναπτυχθεί περίπτερα με τοπικά προϊόντα της περιοχής τα οποία οι φιλοξενούμενοι μπορούσαν να γευτούν, με μαντήλια και κεφαλόδεσμους από όλη την Ελλάδα από το «Εργαστήρι Παραδοσιακών Φορεσιών Αιμιλίας Γιαννοπούλου» και ξύλινες κούκλες ζωγραφισμένες με παραδοσιακές φορεσιές καθώς και ξύλινα ζωγραφισμένα μοτίβα υφαντών από το Εικαστικό Εργαστήρι «Ρίπεσι 2021». Το ανατολικό μέρος του Πάρκου κοσμούσε η φωτογραφική έκθεση της Επιτροπής Πολιτισμού του CIOFF® «Masks of the world» με παραδοσιακές και τελετουργικές μάσκες από όλο τον κόσμο.
Τις επόμενες δύο ημέρες, 28 και 29 Μαΐου, οι σύνεδροι επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο Περιστεριάς στην Κυπαρισσία, την Αρχαία Ολυμπία τον τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την εκεχειρία, όπου υπέγραψαν κοινό μήνυμα για την ειρήνη και την Αρχαία Μεσσήνη όπου συμμετείχαν σε περιήγηση με δράσεις από το πρόγραμμα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, για την Αρχαία Μεσσήνη με τίτλο «Αρχαία Μεσσήνη, ένα παράδειγμα αειφορικής διαχείρισης
από το παρελθόν», σε συνεργασία με την κυρία Ιωάννα Ραβάνη και τον κύριο Γιώργο Αργυροηλιόπουλο.
Το βράδυ της Κυριακής 29-05-2022 στην αίθουσα Αλέκος Παπαδόπουλος στην Κυπαρισσία, είχε προετοιμαστεί από τους εκπροσώπους του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, κυρία Σόνια Τουρκολιά, κυρία Γεωργία Μπελογιάννη και κυρία Δρούλια Κατερίνα, με την αρωγή τόσο των εθελοντών, όσο και των χορηγών, φίλων και μελών του συλλόγου, σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας (Κ.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.ΔΗ.Τ.), μια ιδιαίτερη βραδιά γεμάτη γεύσεις και άρωμα Παράδοσης.
Ειδικότερα, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση με τα παραδοσιακά σκιάχτρα στον αύλειο χώρο της ανωτέρω αίθουσας εκδηλώσεων, να γευτούν εμφιαλωμένα κρασιά και τσίπουρο της περιοχής μας με συνοδεία κερασμάτων. Εισερχόμενοι στην αίθουσα περιηγήθηκαν στην φωτογραφική έκθεση του CIOFF® Youth με παραδοσιακά μουσικά όργανα από διάφορες χώρες με παρεχόμενη την δυνατότητα να ακούσουν τους ήχους του κάθε μουσικού οργάνου.
Στη συνέχεια, το Πολυφωνικό Σύνολο «Ηδύφωνον» της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Κυπαρισσίας, με μαέστρο τον κύριο Κώστα Κτενά, καλωσόρισε τους συνέδρους με δύο τραγούδια συνδεδεμένα με στοιχεία εγγεγραμμένα στο Εθνικό Ευρετήριο και στην Λίστα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Χαιρετισμό απηύθυναν ο κύριος Κώστας Ιωαννίδης και η κα Σόνια Τουρκολιά, ενώ η κα Κατερίνα Δρούλια συντόνιζε την εκδήλωση. Κατά το μουσικοχορευτικό μέρος της βραδιάς, το Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων, με πρόεδρο και χοροδιδάσκαλο τον κύριο Δημήτρη (Τζίμη) Ηλία παρουσίασε χορούς της περιοχής του και σαγήνευσε το κοινό με τις υπέροχες φορεσιές του. Την εκδήλωση έκλεισε ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, με χοροδιδάσκαλο τον κύριο Τζανέτο Κωνσταντίνο, παρουσιάζοντας τον παραδοσιακό γάμο, σύμφωνα το πολιτιστικό πρόγραμμα της Επιτροπής Πολιτισμού του CIOFF®, συνεπαίρνοντας το κοινό που αφήνοντας τη θέση τους συμμετείχε στο όλο δρώμενο. Η βραδιά έκλεισε με το επίσημο αποχαιρετιστήριο δείπνο, κατά τη διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή δώρων του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος CIOFF® και των Συνέδρων.
Παράλληλα με τις συνεδριάσεις και τα θέματα ενδιαφέροντος του CIOFF®, οργανώθηκαν διάφορες εκθέσεις με σκοπό την προβολή στους συμμετέχοντες τόσο της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, όσο και της αειφορικής διαχείρισης της. Συγκεκριμένα, στον χώρο του ξενοδοχείου αναπτύχθηκε έκθεση με χειροτεχνίες λαϊκής τέχνης από την κυρία Ariadne MacKinnon, έκθεση υφαντών από το «Εργαστήρι Παραδοσιακών Φορεσιών ΥΦΑΔI» της κυρίας Μάγδας Τσιρώνη και του κυρίου Γιάννη Αυγερόπουλου, έκθεση με κοσμήματα και αντικείμενα με την καρσάνικη βελονιά της Λευκάδας από το «ELIXRISO» της κυρίας Ελευθερίας Λογοθέτη, έκθεση με τα περίφημα καλλιγραφένια στρωσίδια από το Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αριστοτέλη της Χαλκιδικής, προσκεκλημένοι του Μ.Ε.Σ.Κ., ο οποίος κάλυψε τη διαμονή και τη διατροφή τους με την πολύτιμη συνδρομή χορηγών μελών και φίλων του Συλλόγου, καθώς και έκθεση με διάφορες χειροποίητες γκλίτσες από τον Δημήτρη Παναγιωτόπουλο και πλεκτές κούκλες από την Αγγελική Δημητρακάκη. Την αίθουσα συνεδριάσεων κοσμούσαν Πελοποννησιακές παραδοσιακές φορεσιές από το εργαστήρι της κυρίας Αιμιλίας Γιαννοπούλου. Τέλος, στον ίδιο χώρο με τους εκθέτες, προβλήθηκαν βίντεο με εγγεγραμμένα στοιχεία στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και στην Λίστα της UNESCO σε συνεργασία με την Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Με το συνολικό πρόγραμμα και την όλη διοργάνωση της Εαρινής Συνάντησης του Τομέα CIOFF® Νότιας Ευρώπης, αναδείχθηκε η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, η ελληνική φιλοξενία και η τοπική ιστορία. Οι Σύνεδροι ενθουσιάστηκαν από όσα ετοίμασαν γι’ αυτούς οι διοργανωτές και χάρηκαν ιδιαίτερα την παραμονή τους στην περιοχή και την χώρα μας, ενώ αναχώρησαν για τις πατρίδες τους γεμάτοι με αξέχαστες εμπειρίες και αναμνήσεις.
Την βιντεοσκόπηση του συνεδρίου και των επισκέψεων ανέλαβε η «HAST PRODUCTIONS» και την φωτογράφιση ο κύριος και κυρίας Ζογκόκη.
Την διοργάνωση της Εαρινής Συνάντησης Τομέα CIOFF® Νότιας Ευρώπης, στην Κυπαρισσία και την Ελλάδα από τις 26 έως 20 Μαΐου 2022, υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, ανέλαβαν το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα του CIOFF® σε συνεργασία με τα Μέλη του στην περιοχή, την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας (Κ.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.ΔΗ.Τ.), τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας (Διεθνές Φεστιβάλ CIOFF® Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες), και τον Σύλλογο Φιλοπρόοδων Φιλιατρών.
Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ