Αγροτικά

Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς (5/11/2021)

Η αβεβαιότητα για την οποία γράφουμε τον τελευταίο καιρό (βλ. Παρατηρητήριο Τιμών 29/10), διατηρείται, παρά το γεγονός ότι βλέπω κάποιους “επιστημονικούς συμβούλους” αισιόδοξους να γράφουν για άνοδο τιμών. Φυσικά, θα ήταν καλύτερα αν η επιστημοσύνη τους αφορούσε την αγροτική οικονομία και όχι κάποια άσχετη ειδικότητα, αλλά έστω κι έτσι στην Ελλάδα ισχύει ότι “είσαι ό,τι δηλώσεις” και εξάλλου δημοκρατία έχουμε, όλοι εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους και οι αναγνώστες κρίνουν.

Αν και, λοιπόν, τίποτα δεν έχει παγιωθεί, ωστόσο, και αυτήν την εβδομάδα η τάση περαιτέρω μείωσης των τιμών είναι φανερή.

Ισπανία

– Για το έξτρα παρθένο ο μέσος όρος υποχώρησε από 3,30 σε 3,20€/κιλό, ενώ υποχώρηση βλέπουμε και στην ελάχιστη και στη μέγιστη τιμή (η οποία προφανώς αφορά τα φρέσκα).

– Και για το κοινό παρθένο συμβαίνει ανάλογη υποχώρηση, από 3,05 σε 2,90€/κιλό.

-Γνωρίζοντας ότι στην Ισπανία η τιμή-οδηγός είναι ο βιομηχανικός άσσος, εδώ η υποχώρηση είναι ακόμα πιο έντονη, καθώς “έσπασε” οριακά το ψυχολογικό όριο των 2,80€/κιλό, τη στιγμή που λίγες εβδομάδες πριν προσπαθούσε να κατοχυρώσει τιμές άνω του 2,85 προς το 2,90€/κιλό.

Πορτογαλία

Σήμερα θα κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στην Πορτογαλία, όχι μόνο λόγω του δυναμισμού της και επειδή φέτος έχει μια παραγωγή ρεκόρ, αλλά και γιατί η Πορτογαλία αποτελεί τους Αγίους Αποστόλους της Ιβηρικής Χερσονήσου. Λόγω της πρωιμότητάς της, κάθε χρόνο ξεκινά με τις πιο υψηλές τιμές.

Φέτος, λοιπόν, αισιοδοξούσαμε για τιμές περί τα 4,0-4,5€/κιλό, ενώ σήμερα τα μηνύματα είναι για τιμές των έξτρα κάτω και από τα 3,50€/κιλό.

Ιταλία

– Η τιμή του εξαιρετικού παρθένου παραμένει λίγο πολύ σταθερή περί τα 4,0-4,20€ ενώ υπάρχει και μια μεγάλη διακύμανση με τις γνωστές εξαιρετικές περιπτώσεις κάποιων ΠΟΠ/ΠΓΕ να φτάνουν και τα 5,10€ (π.χ. Παλέρμο Σικελίας) για τις μικρές ποσότητες που παράγουν. Στο άλλο άκρο υπάρχει και το Πρίντεζι με 4,25. Άλλωστε αυτό είναι και το νόημα των ΠΟΠ/ΠΓΕ  αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα…

– Το ιταλικό λαμπάντε κρατάει το 2,55-2,65 για το τριάρι και το 2,50-2,55 για το πεντάρι.

– Ωστόσο, το ραφινέ υποχώρησε από τα 3,0 στα 2,95€/κιλό.

Ελλάδα

Χωρίς ιδιαίτερο δυναμισμό κινείται η ελληνική αγορά. Τα κορωνέικα προέλευσης κυρίως Μεσσηνίας γιατί η Κρήτη ακόμη δεν έχει ξεκινήσει εντατική συγκομιδή, ξεκινάνε από τα 3,40€ και μπορεί σε οριακά υψηλής ποιότητας να φθάνουν και τα 3,80€ (τιμές παράδοσης Ιταλία). Το 4,20 που ξεκίνησαν οι Άγιοι Απόστολοι πολύ δύσκολο να επαναληφθεί για τα υπόλοιπα -και υπάρχουν σοβαρές ποσότητες- της αθηνολιάς. Το Μαυρολήσιο διεκδικεί το 3,30€, πάντα για τιμή άφιξης Ιταλία.

Τυνησία- Μαρόκο
Η Τυνησία χωρίς ουσιαστικά συναλλαγές καθώς ακόμη δεν άρχισε η συγκομιδή παραμένει αμετακίνητη περί τα 3,0€/κιλό, όπως και το Μαρόκο στα 3,35€/κιλό.

Πυρηνέλαιο και ηλιέλαιο

– Το ραφινέ πυρηνέλαιο ανεβαίνει και πάλι από το 1,55 στο 1,60€/κιλό και θα δούμε αν θα συνεχίσει.

– Επίσης ανοδική, σχεδόν στα ίδια επίπεδα, είναι η κίνηση του ηλιελαίου από το 1,45 στο 1,50€/κιλό (ενδιαφέρον!).

Χαμόγελα για τα Καλαμών

Μετά την περυσινή καταστροφή, που οι καλαμών οδηγήθηκαν για  ελααιοποίηση, φέτος η συγκομιδή της Καλαμών ξεκίνησε με χαμόγελα των παραγωγών. Οι ποιότητες είναι πολύ καλές και το 200άρι κινείται στα λογικά επίπεδα των 1,30€/κιλό. Θα λέγαμε πολύ κοντά στο 1,40-1,50 που πολλές φορές έχουμε γράψει ότι θα αποτελούσε το ιδανικό επίπεδο ισορροπίας σε μακροχρόνιαςσυμφωνία παραγωγών-μεταποιητών/εξαγωγέων.

Με την ευκαιρία να επισημάνουμε ότι για τις δύο άλλες βασικές μας ποικιλίες, την Κονσερβολιά και την Χαλκιδικής, η αγορά έχει απορρυθμιστεί και αυτό είναι σε βάρος όλων. Η μειωμένη παραγωγή καταδίκασε το εισόδημα των παραγωγών, ενώ η συνεπακόλουθη άνοδος της τιμής της πρώτης ύλης, σε συνδυασμό με την άνοδο όλων των λοιπών βιομηχανικών και μεταφορικών κοστολογίων, αποδυναμώνει την ανταγωνιστικότητα της μεταποίησης και των εξαγωγών.

 

olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button