Site icon Γαργαλιάνοι Online – Οι ειδήσεις και τα νέα της Τριφυλιας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου στην ώρα τους!

Μεσσηνία: 40 βαθμούς Κελσίου θα φτάσει ο υδράργυρος την Κυριακή – Live η επέλαση του καύσωνα στην Ελλάδα

Καύσωνας διαρκείας ξεκινά από σήμερα και στην Ελλάδα με θερμοκρασίες «φωτιά» μέχρι και το τέλος του μήνα. Οι μετεωρολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τη διάρκεια του φαινομένου, ενώ έχουν ήδη δημοσιεύσει τα προγνωστικά τους στοιχεία για τις περιοχές και τις πιο δύσκολες μέρες.

Δείτε live την εξέλιξη του καύσωνα από την πλατφόρμα Windy μετακινώντας τον κέρσορα για να δείτε τις μέρες και τις ώρες:

Η πρόγνωση των μετεωρολόγων για τον καύσωνα

O μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, είπε σήμερα στην ΕΡΤ πως «αυτό που μας ανησυχεί αρκετά είναι η διάρκεια του καύσωνα. Μιλάμε για διάρκεια τουλάχιστον 10 ημερών, θα πάμε έως το τέλος του μήνα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να προστεύσουμε τους οικείους μας». «Σε όλη τη χώρα θα έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, στα ηπειρωτικά φυσικά, όπως και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Θα είναι καλύτερα τα πράγματα στις Κυκλάδες, όπως και σε πολλές περιοχές του Ιονίου (…) Αυτό που θέλει πολύ προσοχή επίσης είναι οι πυρκαγιές» υπογράμμισε επίσης.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι τα πεδινά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, για παράδειγμα τμήματα στο νομό Σερρών, περιοχές στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, πεδινά τμήματα της Πέλλας ή του νομού Κιλκίς, τον Θεσσαλικό κάμπο, απομακρυσμένες από τις θάλασσες περιοχές της Ηπείρου, τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας, της Φθιώτιδας αλλά και της Βοιωτίας, ενδεχομένως τις δυτικότερες περιοχές του Νομού Αττικής, τμήματα της Αργολίδας, της Κορινθίας αλλά και της Λακωνίας, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο.

Η θερμοκρασία άρχισε να ανεβαίνει από χθες, Πέμπτη και θα κορυφωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, οι επόμενες 15 ημέρες θα έχουν ζέστη και καμία σχέση με τον καιρό των τελευταίων ημερών, ειδικά στην Αττική. Προβλέπει, μάλιστα, ότι το διήμερο Κυριακή και Δευτέρα, στα ηπειρωτικά της χώρας, οι θερμοκρασίες τοπικά θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική, οι θερμοκρασίες 31-32 βαθμών Κελσίου που επικρατούσαν εδώ και μέρες, δεν θα επιστρέψουν για τουλάχιστον 15 ημέρες. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο, ο καύσωνας που φτάνει, δεν θα έχει μεγάλη ένταση, αλλά θα έχει διάρκεια, με τις θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά θα παραμείνουν πάνω από τους 37 -38 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική, οι θερμοκρασίες 31-32 βαθμών Κελσίου που επικρατούσαν εδώ και μέρες, δεν θα επιστρέψουν για τουλάχιστον 15 ημέρες. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, ο καύσωνας που φτάνει, δεν θα έχει μεγάλη ένταση, αλλά θα έχει διάρκεια, με τις θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά θα παραμείνουν πάνω από τους 37 -38 βαθμούς Κελσίου.

Ο υδράργυρος την Κυριακή θα είναι περίπου στους 38 βαθμούς, με τις εσωτερικές περιοχές της χώρας (που δεν βρέχονται από θάλασσα) να βλέπουν έως και 41 βαθμούς, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη 40άρια θα δουν την Κυριακή οι εξής περιοχές:

Στην Κρήτη και τη Ρόδο η θερμοκρασία θα κυμανθεί έως και 38 βαθμούς.

Τέλος, από τις αρχές της εβδομάδας, ο Σάκης Αρναούτογλου έχει αναρτήσει στο Facebook του πρόγνωση 10 ημερών έως και την Κυριακή 31/7. «Η μέση πορεία της μέγιστης θερμοκρασίας στη χώρα μας το επόμενο 10ήμερο με μια μόνο ματιά! Για να υπολογίστε με αρκετή ακρίβεια τη θερμοκρασία στην περιοχή σας διαβάστε προσεκτικά το κείμενο στο μετεώγραμμα σας παρακαλώ! Για να μη χάνετε τον…καιρό σας», ανέφερε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ 3 στην ανάρτησή του.

 

Exit mobile version