Εάν αναζητάτε μια γρήγορη συνταγή για να φτιάξετε τη δική σας σπιτική βασιλόπιτα, με λίγα και απλά υλικά, ο Σταύρος Βαρθαλίτης έχει τη λύση. Στο μπλογκ του έχει ανεβάσει συνταγή για αρχάριους, ή για εκείνους που θέλουν να ξεμπερδέψουν γρήγορα και να έχουν σίγουρα καλό αποτέλεσμα.
Ο χρόνος προετοιμασίας και εκτέλεσης είναι περίπου στα 45 λεπτά με 1 ώρα, ενώ αργότερα θα πρέπει να περιμένετε δύο ώρες απλά για να πασπαλίσετε τη ζάχαρη άχνη.
Αναλυτικά:
Υλικά
- 6 Αυγά
- 160 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
- 160 γρ. Αλεύρι γ. ο. χ.
- 1 κ.γ. Εκχύλισμα βανίλιας
- 1/2 Πορτοκάλι (το ξύσμα)
- 1 κ.σ. Ηλιέλαιο ή βούτυρο για τη φόρμα
Για το σερβίρισμα θα χρειαστείτε κάποια χριστουγεννιάτικα στολίδια, εάν το επιθυμείτε και ζάχαρη άχνη.
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 160°C.
- Σπάμε τα αυγά ένα – ένα, τα προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ, μαζί με τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε με το σύρμα, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, για 5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν και να διπλασιαστεί ο όγκος τους.
- Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε για ακόμα 1 λεπτό.
- Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύουμε με μια μαρίζ κάνοντας κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
- Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκάλι και ανακατεύουμε για λίγο τα υλικά με κυκλικές κινήσεις.
- Στη βάση μιας στρογγυλής αποσπώμενης φόρμας 26 εκ. στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί , αλείφουμε τα τοιχώματα με το ηλιέλαιο ή το βούτυρο, μεταφέρουμε το μείγμα από τον κάδο του μίξερ, το απλώνουμε ομοιόμορφα και χτυπάμε τη φόρμα στον πάγκο 1 φορά.
- Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 35 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 120 λεπτά.
- Αφαιρούμε τα τοιχώματα τις φόρμας και μεταφέρουμε τη βασιλόπιτα, χωρίς το αντικολλητικό χαρτί, σε στρογγυλό δίσκο σερβιρίσματος.
- Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ομοιόμορφα την επιφάνειά της, ώστε να την καλύψουμε, τοποθετούμε σε διάφορα σημεία τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και σερβίρουμε.