Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εξωτερικού Εμπορίου της Ισπανίας ICEX, η Ισπανία είναι πρωταθλήτρια στην ιαπωνική αγορά ελαιολάδου, καταλαμβάνοντας το 59% της ποσότητας και το 51% της αξίας των εισαγωγών ελαιολάδου στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Το 77% των εισαγωγών ελαιολάδου καταλαμβάνει η κατηγορία του έξτρα παρθένου, ενώ οι πιο δημοφιλής συσκευασίες είναι αυτές των 250ml και 500ml .
Η έκθεση του ισπανικού φορέα εξωτερικού εμπορίου αναφέρει ότι η ιαπωνική αγορά έχει πολλές προοπτικές, αφού η εθνική παραγωγή της Ιαπωνίας είναι ελάχιστη. Το 2017 οι εισαγωγές ξεπέρασαν τους 57.000 τόνους, με συνολική αξία περίπου 270 εκ ευρώ.
Από το 2015, η Ισπανία κρατάει τα ηνία στην ιαπωνική αγορά, έχοντας εκθρονίσει τους Ιταλούς. Το 2017 η Ισπανία εξήγαγε στην Ιαπωνία περίπου 34 χιλιάδες τόνους (59% του συνόλου) ελαιολάδου αξίας 143,6 εκ. ευρώ (51% του συνόλου) , ενώ η Ιταλία ακολούθησε με 20.610 τόνους και 112 εκ. ευρώ.
Αν και οι Ισπανοί είναι ξεκάθαρα πρώτοι στην αγορά της Ιαπωνίας, οι Ιταλοί είναι αυτοί που απολαμβάνουν υψηλότερες τιμές ανά λίτρο ελαιολάδου, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στην αυξημένη (σε σχέση με την ποσότητα) αξία των εξαγωγών τους.
Ισπανία και Ιταλία καταλαμβάνουν το 95% της ιαπωνικής αγοράς ελαιολάδου, ενώ σε τρίτη σημαντικότερη χώρα αναδεικνύεται η Τουρκία, από όπου προήλθε το 1,7% του ελαιολάδου που εισήχθη στην Ιαπωνία το 2017 και ακολουθούν με μικρότερα μερίδια Ελλάδα, Αυστραλία και Χιλή.
Κατανάλωση ελαιολάδου στην Ιαπωνία
Η Ιαπωνία είναι η τρίτη μεγαλύτερη μη ελαιοπαραγωγός και εκτός Ευρώπης αγορά κατανάλωσης ελαιολάδου και εισάγει το 2,8% του παγκόσμιου όγκου εισαγωγών. Η κατά κεφαλή κατανάλωση ελαιολάδου παραμένει χαμηλή και σύμφωνα με το IOC φτάνει τα 350gr/έτος. Το 64% των Ιαπώνων αγοράζουν ελαιόλαδο.
Η ισπανική ανάλυση τονίζει ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη καμπάνιες προώθησης του ελαιολάδου τόσο από ιαπωνικούς, όσο και από διεθνείς φορείς, ενώ παρατηρεί ότι οι εξαγωγείς προσπαθούν να διευρύνουν την ποικιλία των προϊόντων που προσφέρουν στην αγορά και να προσαρμοστούν στις εξελισσόμενες ανάγκες της.
Παλαιότερα, η δημοφιλέστερη συσκευασία πώλησης του ελαιολάδου ήταν αυτή των 100ml, ενώ σήμερα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση οι συσκευασίες των 250 και 500ml.
Πηγή: mercacei.com